Despre bugetarea participativă

Bugetarea participativă își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de decidere a modalității de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea comună a unui rol participativ în definirea şi abordarea problemelor comunității comunei Dumbrăvița.

 

ROLUL PRIMĂRIEI DUMBRĂVIȚA

Primăria alocă 1 milion de lei din bugetul anual pentru acest proces, iar dumbrăvițenii vin cu propuneri concrete de proiecte, cu aplicabilitate la nivelu de stradă, cartier sau al întregii localități.

Administrația are rolul de a vă informa în legătură cu mecanismul și etapele prevăzute, de a facilita dezbateri publice, de a asista și de a verifica fezabilitatea proiectelor după depunere. Proiectele eligibile se supun unui proces de votare, iar celor declarate câștigătoare li se acordă bugetele aferente urmând a fi implementate.

 

CARE ESTE SCOPUL NOSTRU?

Ne propunem să te implicăm în dialogul privind dezvoltarea zonei în care trăiești, de a-ți arăta care sunt posibilităţile Dumbrăviței şi modul în care poți contribui la dezvoltarea sa.

Bugetarea Participativă a Comunei Dumbrăvița este un proces transparent, inovator de implicare comunitară în vederea dezvoltării unei relații de cooperare durabile. Dialogul este singura modalitate prin intermediul căreia putem adapta politicile publice la nevoile reale ale comunităților.

Scopul procesului de Bugetare Participativă nu este acela de a repartiza o anumită sumă de bani direct către tine. Nu este vorba de un program de granturi cu o altă denumire.

 

CE NE PROPUNEM SA FACEM?

Adaptăm mai bine politicile publice locale la nevoile și așteptările tale, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a conviețuirii în Comuna Dumbravita.

Consolidăm democrația participativă prin implicarea mai mare a ta la exercițiul de luare a deciziilor ce privesc întreaga comunitate.

Creștem gradul de transparență a activității administrației publice locale.

Consolidăm relația dintre cele două părți printr-o comunicare mai eficientă, dialog și colaborare.

 

ROLUL TĂU ÎN CADRUL BUGETĂRII PARTICIPATIVE.

  • Propune proiecte care contribuie la dezvoltarea comunității în cadrul uneia dintre direcțiile de finanțare propuse.
  • Votează proiectul preferat.
  • Participă la implementarea proiectului pe care l-ai propus.

 

CINE POATE PARTICIPA?

Poți depune proiecte și vota în cadrul procesului de bugetare participativă dacă:

  • ai vârsta de minim 16 ani
  • ai domiciliu sau reședință temporară în Comuna Dumbravita
  • ai cont pe platforma online dedicată procesului de bugetare participativă.

 

CUM VOTEZ?

Votează proiectul pe care vrei să îl implementeze Primăria Comunei Dumbravita în anul 2022.

Pentru asta, va trebui să îți faci și să îți validezi un cont pe platforma dupa etapa înscrierii proiectelor.

Odată validat contul tău, poți să votezi câte un proiect din fiecare domeniu finanțat: a) Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; b) Amenajare de spații verzi și locuri de joacă; c) Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei d) Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); e) Educaţie; f) Cultură; 9) Social; h) Sănătate; i) Protecţia mediului (colectarea deșeurilor, salubritate etc.); j) Digitalizare;

Înainte să votezi un proiect consultă Regulamentul Bugetării Participative:

 

___________________________________

Despre platforma de bugetare participativă

”Bugetare Participativă” este prima soluție digitală lansată din ecosistemul Code for Romania destinat administrațiilor locale și este disponibilă în mod gratuit oricărei primării. Soluția tehnică are la bază Consul, un software open-source utilizat de sute de alte municipalități din întreaga lume. “Bugetare Participativă” a adaptat acest software la nevoile administrației publice din România și este implementată gratuit de Code for Romania. 

 

 

________________________________________________________________

Navighează către: