Parc "Napoli" - locul ideal pentru toți copiii!
2023-05-16 • • Amenajare de spații verzi și locuri de joacă
Având în vedere datele obținute de la recensământul populației și expansiunea din ultimii ani a arealului Cora/IKEA, necesitatea unui parc, care să ofere copiilor din zona vizată un loc de joacă sigur și modern, este tot mai mare. De aceea Parcul „NAPOLI” este șansa unică a copiilor din zona Cora/IKEA să se bucure pe deplin de toată susținerea comunității.
Domeniul de aplicare: Amenajare de spații verzi și locuri de joacă
Localizare: str. Napoli colț cu str. Fervenția 2 Se propune pentru amenajare - spații verzi și locuri de joacă pentru copiii de toate vârstele - o parcelă de teren identificată prin CF nr. 408266 aflată în proprietatea Comunei Dumbrăvița, ea fiind localizată pe strada Napoli, la intersecția cu strada Fervenția 2.
Ce ne propunem? Realizarea unui spațiu de joacă pentru copiii de toate vârstele și amenajarea de spații verzi, cât și o zonă de relaxare pentru adulți, utilă în timpul supravegherii micuților.
Ce va conține locul amenajat, pe scurt? Amenajarea de spațiu verde se va face prin plantarea de copaci, iarbă, gard viu, alei pietonale, bănci, mese, foișor, coșuri de gunoi selective etc. Locul de joacă va fi compus din groapă cu nisip, tobogane, balansoare/leagăne, tiroliană, cățărători și nu în ultimul rând, sisteme de joacă dedicate persoanelor cu dizabilități.
Durată implementare: 6 luni (ofertare, evaluarea locației, proiectare, obținerea autorizațiilor, construcția efectivă, achiziționare echipamente de joacă, copaci, mobilier urban etc).
Buget estimat: 250.000 RON
Beneficiari: Parcul „NAPOLI” ar deservi locuitorii din zona Cora/IKEA, mai exact arealul cuprins între străzile Valencia, Fervenția 2, București, Praga, Berna, Petre Țuțea, Ion Creangă, Helsinki etc. Bineînteles, că la „cetele” de copii din zona menționată mai sus, se pot alătura și alți colegi de joacă din comună.
Grupuri Sanitare Modernizate - Îmbunătățirea Experienței în Parcul Terra
2023-05-17 • • Protecția mediului
Proiectul "Grupuri Sanitare Modernizate - Îmbunătățirea Experienței în Parcul Terra din Dumbrăvița" se concentrează pe crearea de grupuri sanitare noi în cadrul parcului, cu scopul de a îmbunătăți igiena și confortul vizitatorilor.
Aceste facilități sanitare vor fi proiectate cu un accent puternic pe igienă și confort. Vor fi prevăzute cu toate dotările necesare, inclusiv toalete, chiuvete pentru spălat pe mâini, dispensere de săpun și uscătoare de mâini. În plus, se va acorda o atenție deosebită accesibilității pentru toate categoriile de utilizatori, inclusiv copii mici și persoane cu dizabilități.
Considerăm că igiena și confortul sunt esențiale pentru o experiență plăcută în parc, în special pentru familiile cu copii. Prin implementarea acestui proiect, ne propunem să îmbunătățim calitatea experienței vizitatorilor în Parcul Terra, asigurându-ne că toți utilizatorii au acces la facilități sanitare curate și moderne.
"Grupuri Sanitare Modernizate - Îmbunătățirea Experienței în Parcul Terra din Dumbrăvița" este o inițiativă care vizează îmbunătățirea infrastructurii parcului și promovarea igienei și confortului pentru toți vizitatorii, contribuind astfel la crearea unui mediu mai sănătos și mai prietenos pentru toți cei care vizitează parcul.
Justificarea Proiectului:
Parcul Terra este un loc de întâlnire și de recreere pentru numeroase familii, copii și grupuri de prieteni. Cu toate acestea, lipsa unor facilități sanitare adecvate și moderne reprezintă un obstacol semnificativ pentru o experiență optimă în parc.
În primul rând, accesul la facilități sanitare curate și sigure este o necesitate de bază pentru orice spațiu public, în special pentru un parc frecventat de familii cu copii. Copiii mici în special pot avea nevoie de acces la toalete mai des, iar lipsa acestora poate descuraja familiile de a petrece mai mult timp în parc.
În al doilea rând, prezența unor grupuri sanitare moderne și accesibile poate contribui la îmbunătățirea igienei generale în parc. Acest lucru este deosebit de important în contextul prevenirii bolilor transmisibile și a promovării sănătății publice.
Durata estimativă de implementare a proiectului și construcție a grupurilor sanitare este de 6 luni. Pentru calcularea prețului au fost luate în calcul oferte solicitate și a reieșit un cost de 60.000 toaleta model (wc copii, wc adulti, wc dizabilitati) și 10.000 alte cheltuieli (utilitati, avize).
Fantana publica , apa curata pentru comunitate!
2023-05-15 • • Alte domenii de interes pentru comunitate
De foarte multe ori ieșim la plimbare, prin parcuri, prin pădure, uneori uitam și plecam fără sticla de apa. Ideea mi-a venit foarte ușor întrucât eu personal merg sa iau apa de băut de la o fantana, pe care o folosim și la gătit. Pentru ca un foraj necesita aprobare de la Apele Romane și poate dura destul de mult pana sa poată fi implementat, m-am gândit ca locația fântânii sa fie în zona stației de tratare, forajul de pe Sandorfalva-Creației. Beneficiarii direcți sunt toți locuitorii de pe străzile adiacente, dar cu siguranță ca va prezenta interes pentru o mare parte din locuitorii comunei noastre. Apa fiind direct din stație, este fără impurități, foarte bună de băut. Pentru o buna dispoziție, propun și 2 băncuțe în funcție de spațiul disponibil , aranjate frumos. Atât părintii cât și bunicii se pot delecta cu o apa rece, curata atunci cand se hotărăsc sa meargă cu piticii la plimbare. De asemenea pentru confort și siguranță, un stâlp cu lumină pe care sa fie amplasată o camera de filmat ( circuit inchis), în scopul de evita vandalizarea. Cred în acest proiect și am certitudinea ca va fi luat în considerare. Precizez ca locuiesc în cartierul Belvedere și nu o fac în scop personal sau pentru a-mi facilita mie accesul la apa potabila sau vecinilor, este pentru toata lumea. Ca implicare, pot sa verific amplasarea și sa vin cu idei în ceea ce privește designul, am încărcat și o poza sugestivă în acest sens.
Costuri totale estimate pt proiect 47 000 lei:
1.Fantana cu accesorii, manopera 25000 lei
2. Băncuțe 2×1000= 2000
3. Camera supraveghere, accesorii și montaj 5000 lei
4. Lampă iluminat +stâlp, accesorii si montaj 5000 lei
5. Amenajare ,pavare ,împrejmuire 10.000 lei
COMUNITECA – club comunitar de activitati socio-culturale
2023-05-17 • • Social
Obiectiv: Crearea unui spatiu comunitar prin care se faciliteaza intalniri ale membrilor comunitatii cu o puternica componenta de socializare.
Exemplu de bune practici – Comuniteca din Oradea
Utilizare posibila de diverse categorii sociale cu preocupari comune aferente varstei sau ideilor:
- Clubul seniorilor
- Clubul parintilor
- Club creativ
- Clubul copiilor
Tipuri de activitati:
- Jocuri de societate (table, rummy, sah, scrabble, etc)
- Repetitii muzicale, teatru
- Ateliere cu acces liber sau contra-cost – s-ar putea gandi un concept de plata in servicii “oferi – primesti”, adica pentru 1 ora de atelier gratuit oferit unui minim de 5 persoane sa poti folosi sala pentru servicii de acelasi tip contra-cost
Caracteristicile spatiului:
- 4 containere modulare 6x3 (ex scoala modulara - 3 containere pentru activitati si 1 container pentru spatiu sanitar)
Alocarea spatiului:
- programare (ex Sala Polivalenta, Casa de Cultura)
Durata implementare: 6 luni (ofertare, proiectare, autorizare, montaj, mobilare)
Buget estimat: 250.000 ron
- 4 containere – 150.000 ron – conform pretului gasit in SEAP pentru scoala modulara
- Mobilier – 100.000 ron
Fântâni Dry Deck - distracție și răcoare pentru cei mici
2023-05-16 • • Amenajare spații publice
Acest proiect vizează transformarea a două fântâni arteziene existente din Parcul Central Dumbrăvița în fântâni "dry deck" sau fântâni din podea. În prezent, aceste fântâni sunt amplasate într-o zonă lipsită de umbră și nu sunt utilizate la capacitatea lor maximă. Prin transformarea lor în fântâni dry deck, locuitorii, copiii și animalele de companie vor avea ocazia să se răcorească și să se bucure de un loc plăcut în zilele toride de vară.
Fântânile dry deck sunt proiectate astfel încât apa să fie pulverizată direct din podea, creând un efect vizual spectaculos și o atmosferă răcoroasă. Acestea sunt sigure pentru toți utilizatorii și sunt o modalitate excelentă de a adăuga o notă de distracție și răcoare în parc.
Justificarea Proiectului: Aceste fântâni nu doar că aduc un plus de răcoare, dar sunt și un element de atracție, un punct de întâlnire și de joacă pentru copii, și un loc de relaxare pentru adulți. Prin acest proiect, vom îmbunătăți calitatea timpului petrecut în Parcul Central Dumbrăvița, încurajând totodată petrecerea timpului în aer liber și interacțiunea socială.
În plus, fântânile dry deck sunt recunoscute pentru eficiența lor în ceea ce privește utilizarea apei, fapt care contribuie la sustenabilitatea și responsabilitatea ecologică a proiectului.
Prin urmare, proiectul "Fântâni Dry Deck - Parcul Central Dumbrăvița" este o investiție benefică pentru întreaga comunitate, care îmbunătățește calitatea vieții, promovează distracția și relaxarea în aer liber și respectă principiile de sustenabilitate.
Prețul celor două fântâni a fost calculat conform cu ofertele solicitate pentru dimensiunile existente, 125.000 lei (TVA inclus) fiecare. Durata de implementare aproximativă a proiectului este de 6 luni. Dacă proiectul este declarat câștigător îmi doresc să mă implic voluntar, în calitate de inițiator, ca observator al etapelor de realizare a fântânilor.
Mobilitate urbană, Michelangelo - Roma
2023-05-17 • • Mobilitate, accesibilitate și siguranță circulație
Prin mobilitate urbană înțelegem ușurința cu care oamenii se pot deplasa între destinațiile dorite din zonele urbane folosind rețeaua de transport, pusă la dispoziție de către comunitate, cât și calitatea acestor servicii.
Domeniul de aplicare: Mobilitate, accesibilitate și siguranță circulație
Localizare: zona de legatura dintre str. Michelangelo si str. Roma
Amenajare parcelă de teren identificată prin CF nr. 409432, aflată în proprietatea Comunei Dumbrăvița, fiind localizată între străzile Michelangelo și Roma.
Cum se va schimba zona respectivă?
Procesul de modernizare va începe cu o curățare a zonei – a se observa în pozele din PDF-ul de mai jos cum arată zona în prezent. Se va continua cu realizarea unei alei pietonale din tartan destinat atât pietonilor, cât și celor care doresc să practice atletismul. Nu va lipsi iluminat public și dotarea cu mobilier urban (bănci, mese, jardiniere, copaci, coșuri de gunoi colectare selectivă etc.).
Durată implementare: 6 luni (ofertare, evaluarea locației, proiectare, obținerea autorizațiilor, construcția efectivă, achiziționare echipamente mobilier urban, pietonale etc)
Buget estimat: 130.000 RON
Beneficiari: Toți cetățenii care tranzitează zona vizată.
PISTA de ALERGARE – alerg sanatos!
2023-05-17 • • Sport
Zona pe care o propunem este langa Sala Polivalenta, in fata Casei de Cultura din Dumbravita. Parcela este neutilizata in momentul de fata, reglementata ca zona verde care ar permite constructia unei piste de alergare.
Descrierea proiectului: Crearea unei piste de alergare intre Sala Polivalenta si Casa de Cultura.
Modalitatea cea mai accesibila de a face miscare, indiferent de varsta, este alergatul, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Insa este important sa se desfasoare pe o pista de alergare corespunzatoare (ce reduce stresul biomecanic si nivelul accidentarilor), departe de trafic, in natura.
Localizarea va permite un access facil mai multor categorii de locuitori si anume:
- Sportivii ce se antreneaza la Sala Polivalenta
- Copiii ce frecventeaza scoala (in orele de sport sau in afara lor)
- Parintii ce isi aduc copiii la antrenamente
- Alti cetateni ce vor sa alerge fara a periclita traficul rutier si fara a se intoxica cu noxe
Caracteristici:
- Lungime: 400m
- Latime: 1.5m
- Suprafata totala pista 600 mp
- Strat de tartan peste un strat de beton
Buget estimat: 250.000 ron
- Pista de alergare: 228.000 RON (oferta solicitata la Atlas Sport)
- Avize, dirigentie de santier: 22.000 ron (aproximatie)
Festivalul de film TGIFF 2023, ediția a patra
2023-05-15 • • Cultură
TGIFF este un festival de film internațional, organizat în sistem hibrid, cu două componente: festivalul online și festivalul la locație.
Festivalul online va conține:
- difuzare de filme în sistem streaming online
- prezentări și dezbateri pe subiecte de film Science Fiction și Fantasy (SFF) și conexe
- sesiuni Q&A cu realizatorii filmelor
Festivalul la locație va conține:
- vizionări de filme în sală
- prezentări și dezbateri pe subiecte de film Science Fiction și Fantasy și conexe
- acțiuni și evenimente legate de elementele conexe, din domeniul Science Ficțion și Fantasy
Acțiuni și evenimente la locație:
- spectacole de teatru virtual
- vizionare filme 3D
- lansări de carte
- expoziții de grafică
- observații astronomice cu telescopul
- ring cu roboți de competiție, care pot fi conduși de public
- activități de tip LARP (Live Action Rol Playing - jocuri de rol active, de acțiune)
- spectacol muzical cu proiecții laser
- activități culturale pentru copii
- zone de jocuri video și de societate, cu tematică SFF
- zonă de vânzare
- zonă de socializare
- zonă alimentație publică (space food area)
Perioada de implementare
Activitatea organizatorică a început aproape imediat după încheierea ediției de anul trecut, adică la începutul lui Noiembrie 2022.
Durata de funcționare a festivalului este 15-24 septembrie 2023 (10 zile)
Locațiile de desfășurare vor fi:
- sala mare a Casei de cultură , 23-24 septembrie, pentru proiecții de filme și zona de activități și evenimente
- sediul after school Equilibrum (proiecții de filme)
- online
Beneficiarii direcți, pentru festivalul la locație sunt mai ales locuitorii comunei Dumbrăvița, dar și a localităților din împrejurimi, în special Timișoara. O mare parte din activitățile de la Casa de cultură vor fi destinate copiilor și tinerilor. Filmele sunt în general destinate unui public peste 16 ani, dar vor fi proiecții special concepute pentru publicul de vârstă între 7 și 16 ani. Organizatorul acestui eveniment este Asociația pentru Educație complementară din Dumbrăvița, iar Primăria din Dumbrăvița este partener strategic. De asemenea în plus mai avem parteneri de program alte ONG-uri, de exemplu pentru laser show, ringul de roboți de competiție, observațiile astronomice, etc.
Pentru ediția din 2023 avem în proiect, dacă vom obține finanțarea prin bugetarea participativă, să aducem:
- un oaspete de onoare, actor sau persoană din echipa de producție, care a participat la realizarea unui film sau serial TV Science Fiction sau Fantasy cunoscut
- un invitat de la Méliès International Festivals Federation (Federația internațională a festivalurilor de film Méliès), care va evalua festivalul de film TGIFF cu scopul afilierii la Federația Méliès
Bugetarea participativă este o oportunitate a locuitorilor din Dumbrăvița de a contribui la creșterea ofertei festivalului de film TGIFF și de a avea în localitate invitați de prestigiu din lumea filmului Sicence Fiction și Fantasy.
Votați pentru finanțarea festivalului de film TGIFF!