Mergi înapoi

NOVATECA – pentru o comunitate ca la carte!

Daniela Toma Daniela Toma  •  2022-03-28  •  Educație  • 

Novateca - spatiul de invatare, colaborare, experimentare si comunicare
Novateca - spatiul de invatare, colaborare, experimentare si comunicare

Codul propunerii de proiect: 9

Novateca - spatiul de invatare, colaborare, experimentare si comunicare

Nevoile comunitatii s-au schimbat in ceea ce priveste conceptul unei biblioteci clasice astfel ca invatarea se muta de la biroul propriu si de unul singur catre invatarea prin experiente noi, experimente si utilizarea experientelor comunitatii. Astfel, biblioteca clasica lasa loc invatarii prin metode inovative.

De unul singur, nu avem toate uneltele necesare si abilitatile necesare, dar cu siguranta intr-un mediu asistat le putem dobandi.

Prin acest proiect se propune crearea unui spatiu DESCHIS, al COMUNITATII prin care se faciliteaza intalniri ale membrilor comunitatii pentru a putea invata unul de la altul, rapid si eficient. Astfel, se deschid oportunitati de valorificare a spatiului si mobilierului, a colectiilor si a tehnologiilor oferind totodata alternative atractive pentru cat mai multi utilizatori ai unei comune tinere si in crestere, introducerea inovatiilor in biblioteca, diversificarea parteneriatelor.

Beneficii ale comunitatii:

  • Spatiul de invatare
  • Resurse de invatare – carti, ebook, audiobook, calculatoare, jocuri de societate
  • Sala de intalnire (conferinte, dezbateri, lansari de carte, clubul de lectura pentru copii, repetitii, etc)
  • Formare / utilizare de mentori in cadrul atelierelor specifice
  • Incurajarea actiunilor de voluntariat in scopul invatarii (knowledge sharing)
  • Incurajarea formarii de grupuri comunitare cu obiectiv comun (muzica, bricolaj, jocuri, sport)
  • Incurajarea formarii unor hobby-uri sanatoase pentru diverse categorii de varsta

Astfel, serviciile bibliotecii inovative vor permite:

  • Incluziunea digitala a locuitorilor (utilizarea computerelor, internetului, tehnologiilor, dezvoltare de blog-uri, site-uri, etc)
  • Cultura si recreere (activitati si evenimente culturale, sociale, distractive, divertisment, recreere, etc)
  • Educatie, comunicare 
  • Dezvoltare economica (cautarea locurilor de munca, achitarea facturilor online, deschidere de afaceri, etc)
  • Guvernare (folosirea serviciilor e-Guvernare, etc)

Organizare: O receptie, 4 spatii de invatare cu dotari specifice si 1 spatiu virtual:

  • Receptie - pentru partea administrativa, catalog de carti, catalog de abonati
  • Spatiul de invatare colaborativa - mese, scaune, 2-3 calculatoare, video-proiector, imprimanta
  • Spatiul de studiu / lectura individuala - rafturi carti, scaune, saltele copii, echipament ebook, audiobook
  • Spatiul atelier (DIY makerspace) - unelte bricolaj si craft
  • Spatiul de intalnire al comunitatii - scaune, saltele, video-proiector
  • Spatiul virtual - pagina web, coltul blog, podcast

Activitati specifice fiecarui spatiu:

  1. Spatiul de invatare colaborativa - este un spatiu unde se vor putea intalni intre 2 si 8 persoane ce lucreaza la un proiect comun sau a invata unul de la altul pe o tema specifica. Prin actiuni de voluntariat, in acest spatiu pot fi incurajati de exemplu tineri si adolescenti sa isi ajute colegii mai mici la lectiile ce nu le-au inteles, mic ajutor la teme, dar pot sa ajute si seniorii din Dumbravita in a deslusi tainele mediului digital. Se pot desfasura: proiecte scolare colaborative (permit un spatiu de intalnire a copiilor pentru a realiza un proiect / tema de scoala impreuna folosind resursele bibliotecii – carti, calculator, imprimanta), lectii pentru comunitate pe diverse teme, lectii digitale pentru seniori, juniori, Coder-Dojo sau tematice – Photoshop, Autocad, Powerpoint, Scratch, Arduino, MS Office, youtube, blog, web, 3D printing, craft, bricolaj, croitorie, cooking, ateliere dedicate (gen DIY), activitati artistice / creative / dezbateri literare / design grafic
  2. Spatiul de studiu / lectura individuala - organizarea unui colt digital – ebooks, audiobooks si a unui colt de lectura precum si imprumut de carti
  3. Spatiul atelier DIY – makerspace - poate fi dotat in timp cu unelte de bricolaj dar si digitale si se pot organiza evenimente pe diverse teme: traforaj pentru copii, constructii lemn – cusca pentru caine, casuta pentru pasari, leagan, dulapior copii o reparatii de baza in casa – pot fi atrasi adolescenti dar si doamne, imprimanta 3D
  4. Spatiul de intalnire a comunitatii - pot fi organizate in spatiile bibliotecii (access liber pentru evenimentele gratuite / contra-cost pentru evenimente platite) : Conferinte, dezbateri, lansari de carte / film / albume / evenimente culturale, clubul de lectura / activitati, wellbeing sport (stretching, yoga, pilates) – copii / adolescenti / adulti, repetitii muzicale. In aceste spatii se pot organiza cu ajutorul angajatilor dar si al comunitatii un orar de evenimente predictibil si vizibil de catre toata comunitatea.
  5. Spatiul virtual al bibliotecii - aici ar putea intra in scena voluntarii Teens To Teens, Mamici de Dumbravita. Pe pagina de internet a novotecii se poate organiza spatiul Teen zone Discord, spatiul Blog, review, Q&A precum si un Podcast “Ce le citim copiilor”

Administrare ulterioara:

2 bibliotecari (servicii de curatenie, intretinere existente Casei de Cultura sau scolii).

Buget estimat pentru amenajare si dotari: 220.000 – 250.000 ron.

Necesarul de materiale in documentul atasat.

Buget estimat de autorul propunerii: 250.000 RON

Locație: Caminul Cultural Dumbravita sau o alta locatie ce permite organizarea unei biblioteci si a spatiilor / atelierelor adecvate invatarii colaborative

Documente (1)

Nu aveți repere definite